Sacha Dekker
30 juni 2024

HYPE bezoekt Lelystad! In juni bezocht de zevende lichting van het HYPE-netwerk één van de ZBO’s (zelfstandige bestuursorganen) van Nederland; de RDW. De RDW is een uitvoeringsorganisatie met ongeveer 2500 werknemers. Eén van de unieke ‘selling-points’ van de RDW is dat het betrokken is bij de gehele levenscyclus van een voertuig; van ontwerp, product naar demontage of export.

Onze eerste dagen bij HYPE waren redelijk gefocust op de totstandkoming van Europees beleid; de verkiezingen, de beleidscycli in Brussel, de lobby vanuit verschillende organisaties en de totstandkoming van Nederlandse standpunten op diverse EU-beleidsterreinen. Het was daarom hoog tijd om ons te verdiepen in de organisaties die dit beleid tot uitvoering brengen. Wat kunnen beleidsmakers leren van uitvoerders en vice versa?

We begonnen de dag met een rondleiding bij het testcentrum van de RDW. Bij het centrum test de RDW verschillende type voertuigen op de EU- en VN-regelgeving. Zo bezochten we o.a. de werkplaatsen, zagen we een ‘rolweerstandbank’ en kregen we een crash-course over waar de testers zich dagelijks mee bezig houden. De testbaan van het centrum is een groot circuit waar de RDW voertuigen test op hoe ze rijden tijdens verschillende weersomstandigheden. De RDW gebruikt hier voor onder andere een waterbevloeiingssysteem.


Als HYPE-ers waren we natuurlijk ook geïnteresseerd in het Europese en internationale component van de organisatie. De RWD geeft zelf aan goed verankerd te zijn binnen de EU en de VN. Deze laatste organisatie klinkt misschien minder logisch, maar veel wet- en regelgeving wordt gemaakt in Geneve. We spraken hierover met Servi Beckers, Hoofd internationale betrekkingen en lid van het MT van de RDW. Daarnaast is Servi voorzitter van zowel EReg (Association of European Vehicle and Driver Registration Authorities) als van EUCARIS (European Car and Driving licence information system). De RDW speelt ook een actieve rol binnen verschillende koepelorganisaties. Er komt veel vanuit het buitenland af op de RDW; daarom zien zij goed de noodzaak om zich internationaal te manifesteren. Wil je hier meer over lezen? Lees dan de column van Robert-Jan van der Zwaag, Relatiemanager bij de RDW en lid van HYPE-7.

Ook spraken we over de samenwerking tussen de RDW en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De relatie tussen het ministerie en de RDW is goed; er is een constante dialoog met elkaar om beleid en uitvoering met elkaar te verbinden. Toevallig werkt één van onze leden bij het ministerie op het gebied van automatisering en zij gaf deze mooie analogie: de samenwerking is een plant die je water moet blijven geven; je hebt beide groene vingers nodig.

Vervolgens kregen we de mogelijkheid om te spreken met Boudewijn de Wit; hoofd beleid en juridische zaken bij het CBR. Het CBR heeft de Haagse Hogeschool gevraagd om te kijken naar hoe zij hun Europese beïnvloeding kunnen vergroten. We spraken daarom, digitaal, met Gijs Giesen, onderzoeker bij de Haagse Hoge School op de afdeling ‘European Impact’. De heer Giesen heeft een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden tot beïnvloeding van EU-processen door het CBR. Zij hebben een aantal onderzoeksvragen geformuleerd over het starten van het invloed uitoefenen, welke instrumenten er zijn en welke mensen of organisaties aangesproken moeten worden. Het onderzoek komt midden juli online; zeker een aanrader om zelf even op te zoeken ter inspiratie!

Daarna hadden we, samen met Servi en Boudewijn, een mooie discussie over de borging van Europese kennis binnen de organisaties, hoe je werknemers gericht op het nationale en Europese met elkaar kunt linken en de interne kennisopbouw over Europa. Belangrijk voor het CBR om te gaan ontdekken welke dossiers er relevant zijn en waar zij zich op zouden moeten prioriteren. Ook spraken we over de inspraak van uitvoerders bij beleid op zowel nationaal als Europees niveau.


Toen was het tijd voor het hoogtepunt van de dag: we mochten op de testbaan gaan rijden. We hebben al heel veel leuke en spannende dingen meegemaakt bij HYPE, maar nog nooit g-krachten. Dat was dus wel een hele ervaring 😉 De dag werd afgesloten met een gezellig etentje in Lelystad.

Veel dank aan allen die hebben bijgedragen aan deze zeer interessante dag! Onze ogen zijn echt geopend wat betreft de Europese en internationale context bij uitvoeringsorganisaties, de samenwerking op nationaal niveau tussen ministerie en uitvoeringsorganisatie en hoe je als ZBO je kan manifesteren buiten de grens.

Ben je na het lezen helemaal enthousiast geworden over HYPE? Solliciteer dan vanaf 1 september om lid te worden van de achtste lichting! Wil je eerst graag nog wat meer weten over ons? Geef je dan op voor één voor onze wervingsborrels via dit formulier.